top of page
Image by Markus Spiske

 חומת האש 

ארגז כלים ללוחמה במעקב דיגיטלי בזוגיות
מאת פורום מיכל סלה ומערך הסייבר הלאומי

"נפרדתי לאחר שנים של אובססיביות וקנאה, אבל יש לי תחושה שהגרוש יודע הרבה על החיים שלי אפילו עכשיו - עם מי ועל מה אני מדברת. פתאום אני שומעת דרך הילדים שחוזרים ממנו, דברים שכתבתי רק לחברה. מה אפשר לעשות שיחזיר לי את הפרטיות והשפיות?"


איך לנצח את האלימות והמעקב הדיגיטלי? עמותת פורום מיכל סלה ומערך הסייבר הלאומי מציגים את המדריך לצמצום האפשרות של מעקב ושליטה דיגיטלית.

נשים החיות עם בן זוג קנאי אובססיבי, עשויות לחוות פגיעה אנושה בפרטיותן וניסיונות שליטה מוחלטת עליהן ועל הזמן שלהן. אמצעים דיגיטליים וטכנולוגיים הם כלי נוסף להפעלת טרור ואלימות קיצוניים בזוגיות. לדוגמא באמצעות חיטוט בנייד שלה, הקלטת סתר של שיחות, ריגול אחר המיקום הפיזי דרך ה-GPS, קריאה ומחיקה של מיילים, שליחת הודעות וואטסאפ בשמה, מעקב אחר היסטוריית הגלישה, ניטור שיחות בטלפון הנייד ועוד. לבן זוג עשויה להיות נגישות גבוהה במיוחד לטלפון הנייד של זוגתו, ידע אישי ודיסקרטי אודותיה היכול לסייע בפריצת סיסמאות וחדירה לנכסים דיגיטליים. כל אלה מגבירים את הסיכון של ריגול או גניבת זהות דיגיטלית גם לאחר פרידה.

למה צריך ארגז כלים?

הסרת רוגלות מהטלפון הנייד

מניעת התקנת אפליקציות זדוניות במכשיר הסלולרי

מניעת גניבת זהות ופריצה לסיסמאות

  מניעת מעקב אחר מיקום פיזי

מניעת ריגול אחר שיחות שבוצעו בטלפון הנייד

מניעת מעקב אחר הודעות ומסרונים

את מרגישה שהוא עוקב אחריך? יודע מה המיקום שלך? עם מי את מדברת ומה סימסת רק לחברה הכי קרובה?  יתכן שהושתלו לך רוגלות בנייד.

  •  רכישת מכשיר חדש  - דרך אחת להפסקת מעקב טכנולוגי באמצעות הנייד היא רכישה של סלולרי חדש וכרטיס SIM חדשים. יש לרשום אותם אצל ספק הסלולר על שמך בלבד, ללא שותפים.
     

  •  טלפון שהתקבל במתנה  - מומלץ לא להשתמש בטלפון שהתקבל במתנה. אם את רוצה בכל זאת להשתמש בו, פרמטי אותו לפני התחלת השימוש כדי לוודא שהוא נקי ממערכות מעקב נסתרות.
     

  •  פירמוט הטלפון הנייד האישי - במידה וברצונך להישאר עם הסלולרי הקיים ויש חשד שמכיל רוגלה, תוכלי לאפס את הטלפון הנייד להגדרות המקוריות (כפי שהיו בעת הרכישה שלו, נקי מאפליקציות וכו'). לפני הפירמוט, חשוב לוודא שיש לך גיבוי לכל האפליקציות, התמונות, השיחות ומידע אחר החשוב לך. מומלץ לוודא באתר הצרכן של הטלפון מה הן ההוראות הספציפיות לפירמוט המכשיר. 
     

  •  אי מסירת מכשיר הסלולר לגורם אחר  - על מנת למנוע מצב של השתלת רוגלה במכשיר הסלולר הפרטי שלך, ללא ידיעתך, מומלץ להימנע ממסירת מכשירך לגורם אחר דוגמת קרוב/ת משפחה או מכר/ה של הצד שכנגד. עשי זאת גם אם נטען כי הדבר "נדרש לשיחה קצרה וחשובה" או עקב סיבה אחרת. מומלץ לפעול כך גם כאשר מדובר בקרוב/ת משפחה מהצד שלך (כגון ילדים, או בני משפחה אחרים הנמצאים בקשר איתו) או בקרב חברים משותפים לשניכם. 
     

  •  תיקון מכשיר הסלולר - מומלץ לעשות שימוש במעבדה שהסבירות כי הצד שכנגד לא יוכל לאתרה בקלות, כמו גם לומר למעבדה שהאדם היחיד שיכול לאסוף את הטלפון מהתיקון, הוא אך ורק את. במקרים מחמירים אף יותר, פתחי את הבקשה לתיקון במעבדה על שם אחר (שאיננו שמך). כמו כן, במכשירי אנדרואיד, ניתן להגדיר בטלפון מצב "תיקון" כדי למנוע גישה לתמונות וקבצים פרטיים.

הסרת רוגלות מהטלפון הנייד

הסרת רוגלות

איך ניתן למנוע גניבת זהות, צפייה בשיחות פרטיות ופריצה לחשבונות הדיגיטליים, כגון דוא"ל, רשתות חברתיות, ווטאספ ווב (WhatApp Web)?  

  • שימוש בפריט הזדהות אישי בעת פתיחת המכשיר הסלולרי -  - הגדירי בנייד נעילה קבועה ודרישה להזדהות אישית בעת פתיחת המכשיר הסלולרי. עדיפות ראשונה היא הזדהות ביומטרית (זיהוי פנים או טביעת אצבע למשל). בעדיפות שנייה, קוד ייחודי ואישי שאינו ניתן לניחוש בקלות. עדיף שמידע זה לא יהיה זמין לילדים, אשר עשויים להיות חשופים למניפולציה רגשית, ובכך ימסרו את הקוד. חשוב מאוד שהמכשיר האישי שלך לא יהיה פתוח עבור אף גורם, מבלי השגחתך. שימי לב שאדם אחר המשתמש בנייד שלך יכול להזין, ללא ידיעתך, את טביעת האצבע הביומטרית שלו כאמצעי לפתיחת המכשיר הנייד שלך.
     

  •  בחירת סיסמה חזקה בכל החשבונות שלך  - בחרי בסיסמה הכוללת לפחות עשרה תווים ומורכבת גם מספרות, סימנים, אותיות קטנות ואותיות גדולות (באנגלית). אל תשתמשי כחלק מהסיסמא במספר ת.ז, תאריך לידה שלך או של הילדים, יום נישואין שם המשתמשת או סדרת מספרים קלה. 
     

  •  שכחת את הסיסמה? - ניתן להגדיר מראש אפשרות למשלוח הסיסמה למייל אחר שבשליטתך הבלעדית או בהודעת SMS לטלפון הנייד שלך שבבעלותך.
     

  •  שמירת סיסמאות  - אל תשמרי בארנק, על השולחן או במקום גלוי את שם המשתמשת והסיסמאות שלך לאפליקציות או לחשבונות. כמו כן, אין לשתף את הסיסמה עם אף אחד.
     

  •  אין לשמור סיסמאות באופן אוטומטי - באפליקציות, בדפדפן ובאתרים שונים מופיעה הודעה ששואלת האם לשמור את פרטי המשתמשת והסיסמה לפעם הבאה באופן אוטומטי. מומלץ לסרב ולא לשמור את שם המשתמשת והסיסמה בדפדפן.
     

  •  החלפת סיסמאות - החליפי את הסיסמאות לכל הרשתות החברתיות והדוא"ל. שלב ראשון, החליפי את הסיסמא לכל חשבונות הדוא"ל. כתובת הדוא"ל שלך משמשת כאמצעי לשחזור הסיסמה לחשבונות אחרים, כגון רשתות חברתיות. במקביל, כך תוכלי למנוע מצב בו הוא קורא או מוחק תכתובות דוא"ל שלך או אפילו כותב הודעות דוא"ל בשמך. שלב שני, החליפי את כל הסיסמאות בכל החשבונות האחרים שלך, לרבות רשתות חברתיות, חשבונות הבנק וקופת החולים. 
    ** מומלץ להחליף את הסיסמאות בכל האפליקציות באופן תדיר מדי שלושה חודשים.

     

  •  התנתקות -  חשוב לוודא התנתקות מכל החשבונות הפתוחים במחשבים ובמכשירים נוספים בתום השימוש (במיוחד בשימוש בוואטסאפ ווב). כך שהחשבונות יהיו פתוחים על מכשיר אחד בלבד והוא המכשיר שרק לך יש גישה אליו. 
     

  •  הגדרת אימות דו שלבי בכל החשבונות - מומלץ להגדיר אימות דו-שלבי בכל החשבונות הדיגיטליים שלך (כמו דוא"ל או חשבון פייסבוק) אימות דו שלבי. הכוונה היא שעל מנת להכנס לחשבון ישלח אליך קוד ייחודי חד פעמי נוסף לסיסמה. האמצעי השכיח הוא קוד שנשלח במסרון או קוד שנוצר באפליקציית אימות (Authenticator) שניתן להוריד מחנויות האפליקציות הרשמיות. 
     

  •  אבטחת חשבון ברשתות החברתיות - היכנסי לפרופיל המשתמשת שלך באתרים ובאפליקציות אליהם את רשומה - תחת "הגדרות הפרטיות" וודאי שלא נוספו מספרי טלפון לפרטי המשתמשת שלך או כתובות מייל נוספות.

מניעת גניבת זהות ופריצה לסיסמאות

איך למנוע מתוקף להשיג מידע על פירוט השיחות שקיימת, כולל מספרי הטלפון של האנשים שאיתם שוחחת, משך השיחה ומתי נערכה?

  •  בעלות אישית על קו הסלולר וזהות אמצעי התשלום  - ודאי כי קו הטלפון שלך רשום אצל ספק הסלולר על שמך בלבד, ללא שותפים, וכי אמצעי התשלום באמצעותו משולם החשבון הינו שלך בלבד. בכך ניתן יהיה להבטיח כי התוקף לא יוכל להגיש בקשה לקבלת רישום שיחות שבוצעו מ/אל מספר הטלפון שבבעלותך.
     

  •  הוספת קוד אישי להזדהות בעת פנייה לספק הסלולר  - פני לספק הסלולר ובקשי להוסיף קוד אישי להזדהות בעת פנייה לקבלת שירות או תמיכה טכנית. משמעות הדבר היא, שבכל פעם שתתקשרי לחברת הסלולר שלך, הם יבקשו ממך לציין -מעבר לתעודת הזהות שלך- גם קוד אישי הידוע רק לך. מומלץ לוודא כי הקוד הינו ייחודי ואישי, ואינו ניתן לניחוש בקלות (למשל, אם הקוד יהיה שנת לידה של הילדים זה קוד שהוא יוכל לנחש בקלות, ורצוי להימנע משימוש בתאריכים המוכרים לתוקף כי יהיה בעבורו קל לנחש אותם ולפרוץ שוב).

מניעת ריגול אחר שיחות שבוצעו בטלפון הנייד 

מניעת גניבת זהות
מניעת ריגול

איך תמנעי התקנת תוכנת מעקב על הסלולרי או מעקב אחר השיחות והתכתובות שלך?

  •  עדכון מערכות ההפעלה ושירותי אבטחה מובנים - וודאי שמערכת ההפעלה של מכשיר הטלפון מעודכנת לגרסה האחרונה. כמו כן ודאי ששירותי אבטחה אשר הגיעו עם הטלפון כבר מהיצרן - מסומנים כפעילים ומעודכנים אוטומטית.
     

  • התקנת תוכנת אנטי-וירוס על מכשיר הסלולר - התקיני אפליקציית אנטי-וירוס על מכשיר הסלולר, המעלה את הסבירות לאיתור תוכנות מעקב לא רצויות. 
     

  •  הורדה בטוחה של אפליקציות לנייד  - יש להוריד אפליקציות אך ורק מחנות האפליקציות של המכשיר (ה-Google Play או ה-App Store) ולא משום מקום אחר, במיוחד לא מקישור שנשלח בהודעה.

מניעת התקנת אפליקציות זדוניות במכשיר הסלולרי

מניעת התקנה

"יש לי חברה שמנסה לצאת מזוגיות רעילה. אבל היא במלכוד ולא מצליחה להתנתק ממנו. הוא קנאי מאד, עוקב אחריה ובטוח שהיא נפגשת עם אחרים. היא חושדת שהוא אפילו הטמין לה מעקב GPS ברכב"

את חושדת שיש מעקב זר אחר המיקום הפיזי שלך?

  •  זיהוי מיקום באמצעות הסלולרי  - במכשירים סלולריים קיים שירות "מצא את הטלפון שלי" ("find my Phone\iPhone") המסייע למצוא מרחוק טלפון אישי שאבד או נגנב. במקרים רבים, תוקף מצליח להפעיל בסתר, ובקלות, את השירות הזה על מנת לאתר את המיקום של הקורבן ללא רשותה. מה אפשר לעשות? חשוב לבצע אימות דו שלבי לחשבון המייל אליו מקושר הטלפון הנייד וכך למנוע מאדם אחר להפעיל בקלות את אותו השירות ולאתר את המיקום שלך (יחד עם הטלפון הנייד) ללא רשות. 
     

  •  זיהוי מיקום באמצעות Google - בחשבונות Google נשמרת היסטוריית המיקומים באופן שוטף, כברירת מחדל, עם פתיחת חשבון Google. תוקף עשוי להצליח להשיג גישה להיסטוריית המיקומים שלך וכך לדעת לאן נסעת ומתי. מה לעשות? - בהגדרות החשבון, לשנות את הסיסמה לחשבון ה-Google שלך ולבטל את האפשרות של שמירת היסטוריית המיקומים. 

  • זיהוי מיקום באמצעות אפליקציות מעקב ובקרת הורים למכשירים של הילדים - אפליקציות בקרת הורים (כמו family link ואחרות) מיועדות למעקב אחרי המכשירים הסלולריים של הילדים. התקנתן על ידי אחד מבני הזוג על הטלפון הנייד של הילד/ה, מאפשרת מעקב שלו/שלה אחרי מיקום הטלפון הסלולרי (וגם שליטה על הגלישה באינטרנט והשימוש בסלולרי ועוד). השליטה בבקרת ההורים הינה מהטלפון של ההורה שהתקין אותה בלבד. לרוב, לילד/ה אין אפשרות להסיר את האפליקצייה או להפסיק את המעקב אחר מיקום הטלפון.

  •  שימוש ב-Air Tag  - האייר טאג נראה כמו צ'יפ - אביזר בגודל של מטבע בערך- המיועד לאתר בקלות חפצים העלולים ללכת לאיבוד (כגון מזוודות במטוס). בעלי הצ'יפ מטמינים אותו במזוודה - והצ'יפ משדר לנייד האישי את המיקום הפיזי של המזוודה בכל מקום בעולם ובזמן אמת. ידועים מקרים בהם תוקפן הטמין צ'יפ כזה ברכב של הקורבן וללא ידיעתה, וכך עקב אחרי המיקום שלה. במידה ויש חשש למעקב אחר המיקום, מומלץ לוודא שהתוקף לא הטמין צ'יפ כזה בחפצייך / בבגדים / בצרור מפתחות / בתיק הילדים / ברכב  (תא מטען, תא כפפות, מתחת לשטיח הרכב וכו') או כל דבר הקשור לתנועה שלך במרחב.  
     

  •  מומלץ להתרגל לכיבוי אמצעים משדרים - מומלץ לכבות את האמצעים המשדרים את המיקום שלך בעזרת הטלפון הסלולרי, כאשר אין בהם צורך: ה- WIFI, ה-Bluetooth וה-GPS.

מניעת מעקב אחר מיקום פיזי

מניעת מעקב פיזי

"חברה שלי פתחה את ה-WhatsApp Web במחשב של חבר שלה. מאז היו כמה מקרים שקיבלתי ממנה הודעות חשודות ולדעתי הוא כתב אותם ולא היא"

את חושדת שהוא רואה מה שאת מסמסת או כותבת לאנשי הקשר שלך?

כדי לוודא שלא קוראים את ההתכתבויות שלך בוואטסאפ, יש להטמיע את ההמלצות הבאות:

 

  •  ניתוק מכשירים מחוברים - באופן קבוע, עם סיום השימוש באפליקציית ההודעות במחשב, מומלץ לבצע התנתקות מהחשבון או להתנתק מקישור מכשיר דרך הגדרות "מכשירים מקושרים" באפליקציה.
    שימי לב - לא מספיק רק לצאת מהאפליקציה או לסגור את החלון במחשב. ללא ביצוע "ניתוק", משתמש אחר שמחובר לחשבון שלך יוכל בקלות להמשיך לקרוא את ההודעות הנשלחות ואף לשלוח הודעות בשמךהמלצה זו רלוונטית גם לטלגרם ולאפליקציות מסרונים דומות.

     

  •  הגדרת אימות דו שלבי - הגדירי קוד גישה נוסף לאפליקציה (PIN), על מנת להוסיף שכבת הגנה נוספת.
     

  •  הגדרת אמצעי זיהוי נוסף – הוסיפי לאפליקציה כתובת מייל הידועה רק לך, אשר תשמש אותך למקרה ששכחת את קוד הגישה לחשבון שלך.

מניעת מעקב אחר הודעות ומסרונים

מניעת מעקב מסרונים
Picture1.jpg

ארגז הכלים "חומת האש" נכתב על ידי עמותת פורום מיכל סלה ומערך הסייבר הלאומי (מרץ 2024). פורום מיכל סלה: מי-טל גרייבר שורץ, לילי בן עמי;

מערך הסייבר הלאומי: נעמה בן צבי, עו"ד עדי בן חורין, סיגלית סולטן, גלעד בנט, עומר פרידמן, נעם כץ-פריינד, אריאל איתן, הודיה אדרי;

ייעוץ בתחום אלימות במשפחה: רונית לב ארי.

 מעקב או הטרדה אסורים על פי החוק  ולכל אדם נתונה זכות לפרטיות. שתי דוגמאות שכיחות לעבירות המבוצעות בתוך זוגיות רעילה הן: "האזנת סתר" - כלומר האזנה לשיחה מבלי שאף אחד מהנוכחים בשיחה הסכים לכך זו עבירה על החוק (למשל, התקנת מכשיר הקלטה ברכב של בן-הזוג). גם סטוקינג זו עבירה, על פי החוק למניעת הטרדה מאיימת. במקרים בהם יש הוכחות למעקב עד כדי איום "לשוב ולפגוע בשלוות החיים, בפרטיות או בחירות של האדם או כי הוא עלול לפגוע בגופו", ניתן להגיש תלונה למשטרה ו/או  לבקש מבית המשפט להוציא צו למניעת הטרדה מאיימת (ללא תלונה במשטרה). אם את חושדת שאת במעקב, תעדי ושמרי ראיות, שלחי אותן בדוא"ל לחברה וגם שמרי לעצמך בענן. את הראיות הגישי למשטרה.

bottom of page